fbpx

Identitet och heteronorm

Igår så fick jag nog på värmen, och cyklade till Bergsslussar (en mil) badade, åt glass, funderade och cyklade hem (en mil till).

Det jag funderade på medan jag åt min glas vid det underbara vattnet (jag är uppvuxen vid kusten och bor i en stad utan hav, inte bra) är kontrasten mellan stereotyper och normer. Alltså, om jag är fjollig som homosexuell kille så lever jag upp till en stereotyp, men å andra sidan, om jag lever straight acting, så lever jag enligt heteronormen. Det är ett moment 22 utan dess like, för frågan är vilken norm man vill bekräfta, och detta är sånt vi gör omedvetet. När jag som kulturvetare är klädd i svart, dricker vin och har basker så bekräftar jag en stereotyr, när jag iklädd linne, fluga och avklippa skortmuddar dansar på Patricia så bekräftar jag en annan. Vi bekräftar hela tiden folks fördomar utan att egentligen tänka på det.

Så då är frågan, hur hanterar man sånt här? Och svaret är nog att man inte gör det, man lär sig leva med det. Jag tror det handlar om medvetenhet, att vara medveten om vad man gör och vilka signaler man sänder ut och vilka val man väljer. Det är lite för varmt och jag är lite för slut för en längre analys, men det kommer mer i det här ämnet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen