fbpx

Varför?

Jag svarar på många Varför frågor ofta. Varför bry sig? Varför är det viktigt? Varför gör du det?

Dessa varför frågor handlar om varför jag jobbar med jämställdhet, genus och såna saker. Folk frågar varför man måste vara så jobbig och ifrågasätta saker. Så, varför.

Jag jobbar med normkritik, jag anser att alla normer ska ifrågasättas. Att ifrågasätta är inte det samma som att förkasta. Att jag ifrågasätter varför något är på ett visst sätt betyder inte att det är dåligt i sig. Något som jag har svårt för är när folk inte kan svara på varför de gör vissa saker, det är som att de tar för givet att man ska göra så. Det är då jag kommer och kritiserar, för då lever man med en norm. Om du gör medvetna val så är det en sak, men att göra saker bara för att du förväntas göra så gör ingen lycklig. Låt mig ta ett exempel, mina föräldrar är gifta i kyrkan. Pappa är agnostiker och mamma inte särskilt troende, då ifrågasätter jag varför de gifte sig i kyrkan och lät döpa sina barn. Min pappa har ofta svarat att det var för att jag och min syster skulle få hans efternamn, även detta är en norm i sig. Själv så valde jag lämna kyrkan när jag var 18. Jag har släktingar som gift sig i kyrkan och döpt sina barn, och jag har vart med på deras dop. Då kan man fråga sig varför, svaret är att de är kristina. De tror på det de gör och gör det inte bara för att de borde eller måste.

Just att gifta sig är en stark norm i vårt samhälle, den normen upprätthåller en form av förtryck. Om du inte gifter dig så duger du inte, den som lever ensam ses som konstig. Jag har många gånger funderat på om min känsla för att vilja ha någon är riktig eller ett resultat av normen. Och här är problemet med normer, när normen styr oss och framförallt begränsar oss. När normen utgör ett själ för diskriminering. När kärnfamiljs normen säger att stjärnfamiljen är avvikande, mobbning uppstår i mångt och mycket ifrån normer. Men samtidigt så är det viktigt att veta att normer behövs, våra lagar är en form av norm. Samhället behöver normer, frågan är på vilket sätt de fungerar.

Jag har alltid ifrågasatt svar av typen ”Det bara är så”, ”Det har alltid varit så” eller liknande. När folk inte kan svara, när inget kan motiveras. Varför får elever inte ha keps på sig i klassrummet eller varför ska man gifta sig är bägge två normer, som bägge två är en form av reglering som leder till en form av diskriminering. Vi måste ifrågasätta mer, vi kan inte nöja oss med att det alltid vart så.

Det jag vill uppnå med Kuppproduktion är att vara ett verktyg för att hjälpa andra att se bakom normen och lära sig ifrågasätta. Därför håller jag på med det här, och därför är det viktigt att ifrågasätta. För ifrågasätter du inte så betyder det att du accepterar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen