fbpx

Veckans kulturrapport

Detta är tänkt som ett nytt inslag här på hemsidan, för att komma igång med bloggandet igen för att skriva om sådant som inte får plats någon annanstans. Varje vecka ska jag, försöka, skriva om vad för HBTQ-kultur jag konsumerat och ge en form av analys.

Den här texten börjar däremot med förra veckan och Love Antells framförande av Tommy Tycker Om Mig i Så mycket bättre. Den låten har personligt värde för mig, det var på den första skivan jag fick och är en låt jag kan utantill, jag skulle säga att det är min favoritlåt med Carola, en artist jag har en avig inställning till. Men det är inte det viktiga här. Inte heller att versionen kanske inte är ett musikaliskt mästerverk. Det viktiga är att Love Antell bytt ut ett ord, från ”trots att du är tjej så är du helt okej” till ”trots att du är kille så är du helt okej”. Låten handlar nu alltså om kärleken mellan två killar. Så enkelt, och så mycket bättre. Framförallt är det viktigt, och intressant, i att det är så unikt. Samkönad kärlek i populärmusik är inget vi är bortskämda med, framförallt inte framförda i familjeprogram som Så mycket bättre. När en vad som verkar heterosexuell man dessutom framför det, utan att det är plojigt eller grabbigt. Det är en symbolhandling i det lilla som visar på vad som händer när någon ser utanför sin horisont och att alla kan vi göra något. God konst är den som berättar något och har ett budskap. Här nedan kan ni själva ta del av framförandet.

 

Nu till den här veckan.

Det har börjat en ny serie på SVT, norska Ögonvittnet. Grundstoryn är att två femtonåriga killar åker ut till en stuga vid ett sandtag i skogen, den ena tävlar i motorcross. Väl där börjar de hångla men blir avbrutna när de bevittnar en dödsskjutning som de får fly från hals över huvud. Nu är det ju bara det att de inte kan gå till polisen, för då kommer det ju fram vad de har gjort. Jag tycker det är intressant med just den här twisten, eftersom den visar på hur det faktiskt är. Vi har kanske kommit långt, men 2014 är det fortfarande inte något eftersträvansvärt att vara 15, homosexuell och bo på den norska landsbygden. ’

Annat är läget i Faking It, en komediserie på MTV. Serien utspelar sig på en highschool som är antagligen är Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas mardröm. En blandning av hudfärger, etniciteter, sexualiteter, kön och funktioner som blandas i en samstämmig form av acceptans. Här är grundplotten de bäste kompisarna Karma och Amy som i  första säsongen försöker bli populära genom att låtsas vara lesbiska. Det får en hel del intressanta följder, som att Amy inser att hon egentligen är kär i Karma. Andra säsongen har precis slutat gå och jag måste säga att även om den stundvis är rätt cheesy så är det underhållande, och fint att det kan finnas den här typen av historier också.

Slutligen, Downton Abbey. Sista avsnittet av säsong 5. Kan inte Thomas bara få bli kysst av någon som vill ha honom. Någon gång, snälla?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen