fbpx

Veckans kulturrapport – Vecka 23- Penny Dreadfull

Jag älskar serien Penny Dreadfull, framförallt senaste avsnitten som ni läser en mästerlig recap av Ida Kjellin på TVdags, observera att hon använder mitt uttryck ”heterosnusk”. Det centrala här är alltså relationen mellan Dorian Gray (ja, den Dorian Gray) och Angelique, pedagogiskt gestaltad av mig i dessa två gifs (som jag alltså inte gjort själv):

 

 

(paus för att hämta andan)

Nu till det jag finner intressant, är Angelique transperson? I en del reportage jag läst tolkar man henne som en transperson innan begreppet kom till. Jag är tveksam, av samma anledning som att jag inte vill kalla drottning Kristina för lesbisk trots hennes relation med Ebba Sparre, ordet lesbiskt användes inte och Kristina använde det inte på sig själv. Det är att ta ifrån henne sig agens att tvinga in henne i ett begrepp. Faktum kvarstår dock, Angelique är född i en manskropp (vilket vi kan se i gifen här ovan) men identifierar sig som kvinna även om hon inte gjort några förändringar av kroppen. Det faktum att hon säljer sin kropp för tankarna till vissa asiatiska länder (tex Thailand) där så kallade shemales är vanliga (alltså personer med kvinnobröst och manliga genitalier) och i en värld där transvård inte är statligt subventionerat som i Sverige så blir detta ett sätt att tjäna pengar för att kunna operera sig. Jag skulle säga, för att använda ett annat anakronistiskt begrepp, att Angelique är queer. Hon flyter mellan gränser och använder olika genus och kön, men framförallt så konstruerar hon sig själv i olika situationer.  Detta för mig är en pedagogisk gestaltning av vad queer är. Men å andra sidan, om begreppet transperson hade funnits vid förra sekelskiftet är det möjligt att Angelique hade kallat sig för det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen