fbpx

Allt om Diabetes

Ett nytt uppdrag som jag har från och med november 2015 är att vara kulturredaktör för tidningen Allt om Diabetes som ges ut av Svenska Diabetesförbundet. Jag producerar en sida per nummer och har utvecklat konceptet kring hur sidan ska läggas upp. Även om jag inte själv har diabetes så har jag grundläggande kunskaper om sjukdomen och om vikten av kulturell representation så det är ett mycket utvecklade och spännande arbete inom ett fält jag inte jobbat med förut. Min åsikt är att man inte behöver ha gått i någon annans sko för att förstå hur de har det, man behöver inte ens förstå för att respektera. Men jag som icke-diabetiker har aldrig tolkningsföreträde före en person som har diabetes, även om jag har de teoretiska kunskaperna. Därför samlar jag in information från medier inom fältet, där personer med diabetes själva presenterar vad som är viktigt för dem. Det ligger till grund för hur jag arbetar, respekt för tolkningsföreträdet, att ta ansvar för min position och göra en analys utifrån den värld jag skriver om och deras villkor utan att för den skull påstå mig vara en representant. Det påminner en del om HBTQ-spektrumet och stigmatiseringen kring diabetes kan i vissa fall påminna om den om hiv. Jag arbetar även med ett hiv-projekt utan att bära på hiv, men tror på peer-to-peer metoden då personer ur den egna gruppen diskuterar med andra ur den gruppen.

Men detta om detta, nu har mitt första nummer kommit ut där jag bland annat skriver om Gustav Fröding, TV-serier och en barnbok. Här kan du läsa Allt om Diabetes #1 2016

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen