fbpx

Veckans Kulturrapport – Vecka 7.

Pied Piper har gjort entré i The Flash. En öppet homosexuell superskurk, spelad av en öppet homosexuell skådespelare. Se det här klippet för att förstå hur serierna The Flash och Arrow arbetar för att inkludera HBTQ i serierna.

Nu håller jag inte riktigt med om analysen av Glee och How to get away whit murder som ges. jag ser det som att de tre serierna fyller olika funktioner. Glee, är en serie som fångar upp dagsaktuella frågor och adresserar dem. Det finns HBTQ-personer i Glees värld och de påverkas på samma sätt som HBTQ-personer utanför serien. Glee förskönar inte, de berättar historier som faktiskt finns. Sedan är serien djupt ojämn men den har sina poänger, när den är bra. Och framförallt är det inte bara vita, homosexuella män från medelklassen som syns i serien utan de berättar om transpersoner och lesbiska, till och med om bisexuella vilket är en grupp som också tenderar att osynliggöras.

 

Vad det gäller How to get away whit murder så känner jag att den stora behållningen är att en HBTQ-karaktär får vara både osympatisk och sympatisk på samma gång. Connor är inte en token utan en dynamisk gestalt. Och hans förhållande med Oliver visar på mycket av de problem som kan finnas i en samkönad relation i en heteronormativ värld.

http://youvegottentaller.tumblr.com/post/110232313753/i-more-than-like-you

De här serierna fyller alla olika funktioner. Det folk glömmer är att HBTQ ser ut på olika sätt, det finns olika sorters verkligheter. Nu när det finns flera serier som berättar de här historierna behöver vi se att de gör det på olika sätt. Vi behöver både serier som berättar om hur verkligheten ser ut, och om hur den skulle kunna se ut.

Slutligen.  The Fosters. Jag ger er: Jude and Connor.

Min kollega Linus Fremin har skrivit en lysande text om detta på TVdags. Jag har inte så mycket mer att tillägga utan håller även jag tummarna för att den här historien får löpa ut på ett bra sätt. Och att det är modigt att berätta den här historien.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen