fbpx

Veckans kulturrapport – Vecka 26 – Regnbågar, transpersoner och dödlighet.

Glöm allt jag sa! Jag tar tillbaka, jag hatar Penny Dreadfull! Eller nej, det gör jag inte. Men jag hatar verkligen, verkligen hur de använde figuren Angelique. För att sammanfatta: Dorian Gray utnyttjade henne och när hon hittade hans porträtt (don’t get me started on that) så dödar han henne. Ida Kjellin på TV-dags har summerat avsnittet superbra.

Vad gör nu detta för något undrar du? Angelique finns ju inte med i romanen säger du? Det var en helt rätt plottwist utropar du? SKÄMMES TA MIG FAN, säger jag. Problemet är nämligen att detta händer hela tiden, transpersoner som är med i TV-serier eller filmer dör hela tiden. Det är i princip det de gör. Om de inte är exotifierade och har sex, och sedan dör. Det kan ni läsa mer om här. Ingen rolig läsning, lite sammanfattning ( på engelska)

 • Transgender characters were cast in a ”victim” role at least 40% of the time.
 • Transgender characters were cast as killers or villains in at least 21% of the catalogued episodes and storylines.
 • The most common profession transgender characters were depicted as having was that of sex workers, which a fifth of all characters were depicted as (20%).
 • Anti-transgender slurs, language and dialogue was present in at least 61% of the catalogued episodes and storylines.

Varför är då detta så viktigt och varför jublar jag inte över att USA nu har bestämt att samkönade äktenskap? Jo, det är jag, men äktenskapet är ingen slutdestination. Det betydelsefulla är att det är just USA som har gjort det, eftersom vi lever i ett land präglat av en amerikansk kulturimperialism. I USA har äktenskapet en ekonomisk betydelse, eftersom de inte har den sortens välfärdssystem vi har i Sverige. Det kan man läsa mer om de här väldigt bra texterna i Contexts. I augusti släpps min masteruppsats som handlar om homonormativitet i Sverige och som behandlar den här frågan, den bör ni läsa när har släppts.

Men så finns det andra problem också, till exempel hemlösa HBTQ-ungdomar vilket uppmärksammats av Russel Brand. Men om man ska titta i Sverige kan vi titta på situationen för HBTQ-personer i hedersnormativa kontexter. Detta kan man läsa om i den rapport jag har skrivit för RFSL Linköping.

Men framförallt, transpersoner. I år släpptes en rapport från Folkhälsomyndigheten om hur transpersoner mår. Jag har lagt in den summerande statistiken nedan.

 

 • Kränkande behandling:
  Över hälften av respondenterna angav att de minst en gång under de senaste tre månaderna blivit utsatta för kränkande behandling eller bemötande, framför allt på grund av sitt könsuttryck.
 • Diskriminering:
  65 procent av respondenterna angav att de har avstått från olika aktiviteter under de senaste 12 månaderna, av rädsla för att bli dåligt behandlade eller diskriminerade på grund av sin transerfarenhet. Bland annat har respondenterna avstått från att delta i sociala evenemang, närma sig människor de inte känner och gå på gym eller träna.
 • Våld:
  Ungefär var femte respondent svarade att de någon gång utsatts för våld på grund av sin transerfarenhet. Vidare har över en tredjedelblivit utsatt för psykiskt våld under de senaste 12 månaderna, framförallt på allmän plats eller nöjesställe. Många har utsatts för sexuellt våld och 30 procent angav att de någon gång har blivit tvingade till sex mot sin vilja.
 • Trygghet:
  Nästan hälften av respondenterna angav att de ofta eller alltid avstår från att gå ut ensamma av rädsla för att bli överfallna, rånade eller ofredade på något annat sätt.
 • Droger:
  Nästan en tiondedel av respondenterna har använt droger under de senaste sex månaderna.
 •  Fysisk aktivitet:
  Var femte respondent har rapporterat att de har en stillasittande fritid. Drygt en fjärdedel skulle vilja träna mer men uppger att de begränsas av sin transerfarenhet.
 •  Förhållande till mat och ätande:
  Över en tredjedel av respondenterna har ett problematiskt förhållande till mat och ätande.
 • Allmänt hälsotillstånd:
  Hälften uppgav att de har ett bra allmänt hälsotillstånd. medan cirka en femtedel har ett dåligt allmänt hälsotillstånd.
 • Psykisk hälsa:36 procent av respondenterna svarade att de minst en gång under de senaste 12 månaderna allvarligt övervägt att ta sitt liv. Cirka en tredjedel rapportera de att de någon gång försökt att ta sitt liv.
 • Över hälften av respondenterna angav att deras arbetsförmåga eller vardag är begränsad i någon grad på grund av en fysisk eller psykisk sjukdom.
 • Nedsatt arbetsförmåga:
 • Sexuell hälsa:
  Majoriteten anser att de i stort sett eller helt kan leva sexuellt så som de själva önskar. Cirka en tredjedel tycker dock inte alls att de kan leva sexuellt på det sätt som de själva önskar.
 • Livskvalitet:
  Majoriteten av respondenterna rapportera de att de har en god livskvalitet. Endast en tiondedel känner att de helt kan leva enligt sin könsidentitet.

För transpersoner är inte det samkönade äktenskapet det viktigaste som finns, utan det finns mycket viktigare saker. En sådan sak är att representera vad folk bli kallade och acceptera att det finns de som inte identifierar sig som varken han eller hon utan föredrar att bli kallade för hen. Grundläggande är att acceptera att alla individer har rätt att själva bestämma vad de ska kallas för och hur de definierar sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen