fbpx

Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.

Sa inte Voltaire men jag säger det istället. Min inställning till yttrandefriheten är att alla alltid bör ha rätten att yttra sina åsikter. Yttrandefrihet är en grundlag i Sverige men begränsas av annan lagstiftning. Ett exempel är hets mot folkgrupp, där bland annat homosexuella ingår. Jag vet inte vad andra säger men personligen tycker jag att det är larvigt att betrakta homosexuella som folkgrupp, är man en folkgrupp för att man ligger med personer av samma kön så borde fotbollsfans, författare och groupies också vara folkgrupper. Dessutom så är det en problematik i att lagstiftningen särskiljer människor från människor och gör dem till en del av en kollektiv massa och inte till individer. Men framförallt så är det ett problem att vår demokratska rätt att uttrycka begränsas av lagar. Naturligtvis så är jag inte för antisemitism men jag tycker det finns bättre vägar att gå än att förbjuda, förbud är traditionellt en kontraproduktiv metod som inte leder till nåt konstruktivt. Nu kan Sverige Demokrater få ta på sig martyrsärken, bättre vore om vi vågade ta debatten, dessutom är jag osäker på etiken i att säga att en viss typ av åsikter är fel. Det finns inga objektiva sanningar eller fakta, det är en fråga om subjektivanalys.  I en demokrati så bör varje individ ha rätt att framföra sina åsikter, men också vara beredd för att försvara sina åsikter. Man bekämpar inte antidemokrati med odemokratiska medel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen