fbpx

Vikten av förebilder

Det började med  att Ricky Martin äntligen kom ut ur garderoben. Men idag så är min frustration riktad mot detta. Det är alltså en kille som heter Eddie som var med i senaste upplagan av Idol. Det jag vill lyfta fram är följande citat:

Men när man hamnar i rampljuset måste man liksom ”komma ut” igen. Och det ville inte jag. Det får aldrig vara påtvingat. Men nu känner jag mig inte tvingad, jag vill det här.

Jag blir helt fördärvad av det här känner jag. Varför då? Jo för att jag anser att Eddie är helt ute och cyklar här. Det vi behöver är mer öppna killar på tv, framförallt killar som Eddie. Hans kompis säger:

Alltså missförstå mig inte nu men när man inte lever i gayvärlden eller känner någon som är det tror man ju att man ska se att någon är gay, att de kanske är lite feminina och så. Men på Eddie syns det ju inte, ingen märkte det. Det var inte så att man tänkte ”aha, han måste ju vara gay”.

Det är precis de killarna som behöver vara öppna. När Danny var med i Idol så pågick en stor ”han bara måste vara gay” lobby i gayvärlden. När en ung, straight acting kille är öppet homo så visar han att homosexuella kan se ut hur som helst och vara vem som helst. Om Eddie hade vågat vara öppen i Idol och stått för det hade han gjort gayvärlden en mycket större gest än när Ricky Martin (där det var föga överraskande att han var homo) gjorde. Istället så väljer Eddie att komma ut nu, när karriären går på sparlåga och han ska marknadsföra en ny grupp. Det är smart ur ett PR-perspektiv men ur ett humant perspektiv så är det bara dumt, och fegt.

En del av mitt jobb som jag ser det är att vara den förebild som jag saknade när jag var ung, och Eddie skulle kunna vara en förebild han med. Istället så väljer han att fega ur. behöver man då vara en förebild? Nej, det behöver man inte, om man tex pluggar på Komvux. Om man däremot är en offentlig person (vilket du är om du är med i Idol) så anser jag banne mig att man har en jävla skyldighet att vara en förebild. Vill man stå i rampljuset så får man ta konsekvenserna av vad det leder till, då får man vara en förebild och göra sitt bästa för att visa sanna ideal och sig själv. Annars bör man jobba med nåt annat. Nu ska jag återgå till att jobba och fortsätta försöka vara en förebild.

1 reaktion på ”Vikten av förebilder”

  1. Även fast Eddie verkar öppen annars och på så sätt kan tyckas ha lätt för sig att vara öppen även i mer offentliga sammanhang så är det ju inte helt oproblematiskt. Vem vill att folk ska tänka på ens sexualitet när det är något helt annat man sysslar med. Samtidigt så kanske det inte behöver bli någon ”grej” av det heller. Fast det är väl det man inte vill riskera, att det ska bli en grej, och det kan jag någonstans också förstå. Det är allas ansvar att bidra till ett öppnare samhälle men kanske i sin egen takt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen