fbpx

När fan blir gammal…

Idag kommer Jonas Gardell ut. Ja inte som homo alltså, utan som sosse. Han är sosse…men. Och så kommer en hel massa män och blir en väldigt rolig text. Jag är glad att Jonas Gardell är författare och inte politiker. i ”Ett UFO gör entré” så skriver Gardell om hur invånarna i den påhittade orten Sävbyholm tydligt markerar att de är borgliga. I Sävbyholm så handlar inte folk på Konsum, de handlar på Martin Olsson. ”Det finns Sävbyholmare som går in på Martin Olsson och köper bara plastpåsarna. Sedan går de över till Konsum och köper själva maten”.

Jag tycker det citatet säger väldigt mycket om den genomsnittlige Sossen och om partipolitik i allmänhet. Som sosse så köper du en identitet, sen vad du fyller den med är inte så viktigt. Gardell är sosse, men gillar inte Socialdemokraterna. Det finns folkpartister som inte gillar folkpartiet heller. De är mer fast i sin identitet än vid partiprogramet. Dessutom är skillnanden mellan gräsrötter och Partiet ofta ganska stor. Socialdemokraterna är ett parti som är byggt på en folkrörelse, en folkrörelse som allt mer börjar krakelera. Partierna drar sig allt mer mot mitten och själen i de olika partierna suddas ut allt mer. Men identiteten finns kvar. Så du kan fortfarande köpa påsar på Ica och sen handla på Konsum. För det viktiga idag är vilken politik du säger att du är, inte vilken du faktiskt praktiserar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen