fbpx

Vad är ett könsuttryck?

I förra helgen spelade The Ark här i Linköping. Jag har väl kanske inte vart deras största fan, men i helgen blev jag religiös.Framförallt av det konceptuella, av Ola Salos kläder. Hans klädsel är på sätt och vis utmanande, det är ingenting du skulle kunna hitta på HM precis. Inte på Herravdelningen i alla fall. Och han kommer undan med det, han har kommit undan med det i 10 år. Nu har vi ju i och för sig förre gångare så som David Bowie, Boy George och Patrick Woolf men skillnaden är att Ola Salo är svensk. Han är prästsonen från Rottne, uppfödd i Sverige med allt vad Jante innebär. Att då uppträda i bolero och tights, eller bära mantel med en pussmun på, är väldigt vågat. Och väl behövligt. Jag undrar dock om Ola Salo går klädd så till vardags också, eller om han är som oss andra lata som går runt helt vanligt och tråkigt när vi är lediga?

Det här fick mig att komma in på det här med könsuttryck.Jag är rätt säker på att kön och könsuttryck är nåt dynamisk och föränderligt. Och ja, jag tror det finns mer än två kön. Men låt oss börja med att skilja utrycken åt. Ordet kön syftar  oftast på det biologiska, men delas egentligen in i tre delar, Biologisk, Socialt och Mentalt. Dessa behöver inte alltid vara koherenta. Genus syftar istället på könsroll och könsuttryck, alltså hur kön avläses och iklädds rent socialt. Genus är också en fråga om vad vi förknippar med olika kön, när det gäller män så skiljer man på olika former av maskulinitet.

När jag var liten hade jag långt hår och umgicks mest med tjejerna. Detta ledde till ständiga frågor om jag var tjej, så till den grad att jag började fundera på det själv.

Idag så är jag säker i både mitt kön och mitt könsuttryck. Jag betraktar mig själv som homosexuell cis-man. Jag handlar oftast på Herravdelningen, men sminkar mig när jag jobbar och har ögonskugga vid vissa tillfällen. Anledningen till att jag handlar på herravdelningen är egentligen lathet, kläderna passar min kropp och jag behöver inte krångla. Jag känner inget behov av att vara klädd iklädd och är rätt säker i mitt könsuttryck. Att klä sig på det sätt som uppfattas som man är för mig ett val, jag känner mig bekväm i det och känner att det lyfter fram mitt utseende. Men på samma sätt som att jag väljer att uteslutande klä mig i svart så väljer jag att ha tighta jeans och cardigans, jag väljer att sminka mig och färga mitt hår. Jag vet att jag har ett rätt androgynt utseende och kan utnyttja det i mitt utseende. Men nånstans så handlar det om hur man uppfattas, jag jobbar med människor och med service och behöver ge ett seriöst intryck. Jag har ofta skjorta eller polo på mig när jag jobbar, när jag representerar något. När jag bara är mig själv så kan jag vara hur sliten som helst men är jag representant så gör jag mitt bästa för att se respektabel ut. Och i en del av att se respektabel (sen kan man naturligtvis diskutera vad som är respektabelt och seriöst) och därför väljer jag ett könsuttryck som passar in på situationen. Det handlar alltså om val, jag väljer vad jag vill framstå som och hur jag vill uppfattas.

Varför tar jag upp det då? Jo för att jag tycker det saknas reflektioner, folk styrs allt för mycket av konventioner. Jag har inget emot folk som gifter sig i kyrkan, har kavaj på jobbet eller som röstar på socialdemokraterna. Det jag  har något emot, eller väldigt mycket emot, är när folk gör saker av ren konvention. När personer inte ifrågasätter varför de gör saker utan bara gör det för att ”det ska vara så” eller ”alla gör så” eller det har alltid varit så”. När människor säger sådana saker så vill jag plocka fram ett hagelgevär, det finns ingenting som provocerar mig så mycket som det. Ingenting. Människor som inte reflekterar över sina val i livet är knappt värdiga, så illa tycker jag om dem. Det viktiga tycker jag är att man reflekterar över de val man gör, sen kan man göra vilket val man finner bäst.  För att återgå till könsuttrycket så är frågan: reflekterar du över vad du sätter på dig morgonen?  Funderar du nånsin på vilket könsuttryck du har och hur du uppfattas, vad du förmedlar? Könsuttryck handlar om mer än om hur du uppfattar dig själv, det handlar om hur du uppfattas av andra och vilka konventioner du för vidare. Ditt könsuttryck säger mer om dig än vad du anar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen