fbpx

Veckans Kulturrapport – Veckans 4

Den här veckan har jag sett ikapp två av de serier som jag inte såg förra året, Kingdom och Transparent så jag tänkte ägna den här veckans kulturrapport åt att recensera deras första säsonger.

Först har vi en de mest omtalade transserierna från förra året, Transparent.

 

Transparent handlar om Maura, en transkvinna i pensionsåldern som är i sin process från cisman till transkvinna. Runt Maura finns barnen Ali, Sarah och Josh och Mauras exfru Shelly. Seriens handling är löst baserad på skaparen Jill Soloways erfarenheter av sin fars transition. Under 10 avsnitt går historien från att barnen får veta till hur familjen samlas kring faktumet.

Det är en del som klagat på seriens dramaturgi, vilket jag kan hålla med om. Det känns som att det aldrig riktigt händer något utan det mest småputtrar på. Jag kan tycka att det är en del av seriens charm, likaså att de blandar nutid med dåtid så att vi förstår mer av Mauras personlighet. Mauras process är bara en del av de bågar som finns med i serien, varje gestalt har sina historier och vad är intressant är hur de inte samverkar med varandra. Det är som att barnens olika historier är tre linjer med Mauras båge som går över dem.  Däremot så gillar jag skildringen av Mauras resa, som inte känns så stereotypt som det riskerar att bli, framförallt utgår det inte från en stereotyp ”Fel-kropp”-resa utan en mer dynamisk bild, samt att det är kul att de visar på hur ett transcommunity kunde se ut i USA under senare delen av 1900-talet. Det som är viktigt här är att komma ihåg att det här är en historia, berättad med respekt, men att det krävs fler. Jag gillar att de inte försöker berätta alla historier på en gång, som händer rätt ofta, utan fokuserar sig på en specifik historia. Sedan finns det något symptomatiskt med att det är en vit man från den amerikanska medelklassen som gestaltas, men jag tänker att det måste starta någonstans och så får vi hoppas på att Transparent kan vara en öppning för andra historier att få komma.

Rent produktionsmässigt kommer jag inte ifrån känslan av indie filmad med skakig handkamera, och även om det är kända skådespelare som Jeffrey Tambor och Judith White som är med så känns det ibland lite skakigt. Framförallt barnen, de känns lite för mycket som stereotyper och spelas som det också.

Transparent går att se på Viaplay i Sverige.

 

Den enda text du behöver läsa om Kingdom skrevs på TVDags idag.

Vad det gäller det utlovade queera inslaget säger jag bara. 1. Det framgår inte att Nate är smygbög förrän i slutet. 2. Jag ser framemot nästa säsong när jag tror den här tråden kommer att plockas upp mer.

Kingdom går att se via TV4Play i Sverige.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen