fbpx

Alla får heta vad de vill

Ropar vi ut inom RFSL, och jag tycker verkligen det. Jag kan inte begripa hur kan vilja bestämma över någon annan vad den ska heta, plus att det är en kulturell fråga. I USA och latin-länder så är könsöverskridande namn vanligare. Om någon som råkar vara född med penis vill heta Tina så borde det vara upp till henom. Att överhuvudtaget bestämma folks namn utifrån biologiska kön tycker jag är överstatligt, varför ska kön avgöra vad vi ska heta.

Anledningen till att jag skriver detta är egentligen för att skriva om mitt eget namn besvär.

När jag döptes så fick jag inget tilltalsnamn av mina föräldrar, så rent officiellt så heter jag Emil Karl Verner Åkerö. Jag är helt inne på att byta, jag skulle vilja heta Karl-Emil. Min morfar heter Karl-Erik och jag tycker det skulle vara en fin grej helt enkelt, jag skulle fortfarande kallas Emil dock. Nu så har jag pratat med mina kära vänner på skatteverket (som efter att ha ringt mig halv åtta på kvällen en tisdag är min favoritmyndighet) fått veta att jag kan ta bort namnet Verner. Låt mig förklara mitt hat för namnet Verner, jag tänker inte på Verner von Heidenstam när jag hör det, utan på surgubben Verner som var med i Tre Kronor. Jag har alltid tyckt illa om Verner för det är verkligen inte en del av min identitet.

Detta vill jag nu koppla till vad jag pratade om innan, ett namn är en del av identiteten. Även om ingen kallar mig Verner så tycker jag illa om det, tänk då att heta Tina när man vill heta Håkan eller tvärtom. Ditt namn säger mycket om vem du är, både till dig själv och till andra, och att då inte få ta det namn du vill är i mina ögon en ren kränkning. Om jag kan få slippa att heta Verner så måste Tina få heta Håkan också, eller vise versa.

Nu är bara frågan vad jag ska heta istället för Verner, ett namn jag vill ha är Aldor, det hette min morfars far och jag tycket det är snyggt. Min farfar hette Emil Sven och hans pappa Emil och sven vill jag inte heta. Farmors Far hette Karl. Mormors far hette Gustav Allan men honom vill jag inte ha någon relation till.

Har funderat på namnen Pugsley (som Pugsley Addams), Arild (från Maria Grippes skuggserie) eller Mille (som pappa kallar mig). Så nu undrar jag kan man heta Karl-Emil Arild-Aldor Mille-Pugsley Bohman Åkerö eller är det overkill?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen